KEŞKE KEPÇE OLSAYDIK

KEŞKE KEPÇE OLSAYDIK

KEŞKE KEPÇE OLSAYDIK

 

İçimiz kan ağlıyor başka bir şey düşünemiyoruz biliyorum ama çocuğumuz şu anda etkilenmiyor gibi görünse de bugün duydukları, izledikleri onları çok etkiliyor. Karanlıktan korkma, yalnız kalamama, uyku problemleri, anne baba kaybından korkma gibi bir takım durumlarla kendisini gösterebilir. Lütfen özellikle sekiz yaş altı çocuklarımız bu görüntülerden uzak dursun. Ben izlerken dayanamıyorum, baş edemiyorum çocuklarımız nasıl anlamlandırsın nasıl baş etsin? Gündemden uzak tutamıyoruz ama anlayacakları şekilde bizden dinlesinler. Televizyondanve sosyal medyadan videolar izleyerek değil.

Kendimizi haber alma kaynaklarından medyadan uzak tutamadığımız, içimizin kan ağladığı şu günde eğitimci kimliğimle bir kaç uyarıda bulunmayı mesleğime borç biliyorum.

 

1️⃣ Çocuklarımızı ekranlardaki görüntülerden uzak tutalım.

 

2️⃣ Enkaz altında kaldı, çıkarılamadı, öldü, evler yıkıldı gibi cümleleri,  çocukların yanında kurmamak için özen gösterelim.

 

3️⃣ Çocuğumuzun deprem ile ilgili sorduğu soruları geçiştirmeyelim. Yaşına uygun olacak, onu korkutmayacak şekilde en doğru açıklamayı yapalım. 

 

4️⃣ Bir de depremi yaşayan çocuklarımız var. Ah Onları düşündükçe zaten mahvoluyoruz. Onlar uykuda yakalandıkları depremden sanki bir rüyadan (Canlı kalabilmişse tabii) uyanmış gibi  "ne oluyor ya ?" diyerek tepkilerini gösteriyorlar. Onların şu anda fizyolojik ihtiyaçlarının (ısınma, barınma, beslenme) karşılanması öncelikli olan. Bir de rahatlatılmaya ihtiyaçları var. Birisinin "Geçti, bitti" demesine ihtiyaçları var ki buna hepimizin ihtiyacı var.

 Ebeveyn kaybı yaşayan, evlerini kaybeden çocuklarımızın büyük bir çoğunluğunun desteğe ihtiyacı olacak. O noktada elimizden geleni yapmaya hazırız. Kalbimiz, zihnimiz, dualarımız

Güneydoğumuz'da.

 

SEN BİREY OLARAK NE YAPABİLİRSİN?

 

 ❇️ Kendini ve çocuğunu olumsuz içeriğe aşırı maruz bırakmayarak psikolojinizi korumakla başlayabilirsin?

 

❇️ Teyid edilmemiş bilgileri  paylaşmayarak görüntü kirliliğine yol açmayabilirsin.

 

❇️ Yapmak istediğin yardımı tasnifleyerek temiz bir biçimde kolileyip, kolilere ne kolisi olduğunu yazabilirsin. Yardımlarını bulunduğun il ve ilçelerdeki belediyelere, STK'lara, Çankaya Kaymakamlığına veya Okulumuza teslim edebilirsin.

 

❇️ STK'lara ve resmi kuruluşlara; kolilemek, tasniflemek konusunda yardımcı olabilirsin.

 

Kan verebilirsin.❤‍

 

Duygusal olarak çok ağır günler geçiriyoruz.  "Çocuktan duygularınızı saklamayın. Siz de duygularınızı ifade edin, onun da anlatmasına fırsat verin" mesajları veriyoruz ama önce kendi duygularımızı açığa vurmalı, konuşmalıyız.  Paylaştıkça hafifleyecek bir acı değil ama belki birilerine şifa olur, yol olur, yardım olur.

 

Haluk Levent demiş ya "Keşke kepçe olsaydım" diye keşke kepçe olsaydık, bir yudum su olsaydık, nefes olsaydık, bir battaniye gibi sarabilseydik.

 Her bir mesajla bizler de göçük altında kalıyoruz. Hepimizin kalbi tek bir bölgede atıyor. Evlere sığamıyoruz. Kardeşin üşürken Isınamıyorsun, su yok mesajlarını gördükçe yutkunamıyorsun, göçükleri gördükçe dört duvara sığamıyorsun. Üşüdüm demeye, acıktım demeye utanıyorsun. Tüm ülkenin ruhu enkaz altında. Birlik olduk, tek yürek olduk geçecek değil mi? Birbirimizin sırtına elimizi koyup geçecek diyelim. Geçecek, geçmeli Deprem Güneydoğu'da fiilen yaşanmış olabilir ama yangın tüm milletimizin içinde.

 

Umarım yardımlar,  en kısa zamanda güvenilir ellerle vaktinde yerine ulaşır. Hepimize metanet, dayanma gücü, sabır  diliyorum.

 OKUL MÜDÜRÜ

 Naile Karakaya

08.02.2023 228